Cu ce se stropesc pomii primavara

Primavara este momentul perfect pentru a avea grija de pomi, iar stropirea acestora este o parte cruciala a ingrijirii lor. Prin stropire, pomii sunt protejati impotriva bolilor, daca se face corect si cu produse adecvate. Iata cateva informatii esentiale despre cum sa stropim pomii corect primavara.

Importanta stropirii pomilor primavara

Stropirea pomilor in sezonul de primavara este cruciala pentru sanatatea si productivitatea acestora. Este momentul in care pomii incep sa-si reia activitatea de crestere dupa perioada de repaus din timpul iernii. Stropirea corecta poate ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi boli fungice sau infestari de insecte, precum si la imbunatatirea randamentului si calitatii recoltei.

Cum se stropesc pomii primavara

Pentru a stropi pomii in mod eficient primavara, este important sa se foloseasca produse adecvate si sa se respecte cateva principii de baza:

 • Identificarea corecta a problemelor specifice ale pomilor: Inainte de a incepe stropirea, este esential sa se identifice corect problemele specifice ale pomilor, cum ar fi prezenta unor boli sau daunatori.
 • Utilizarea produselor potrivite: Exista o varietate de produse disponibile pentru stropirea pomilor, inclusiv fungicide, insecticide si fertilizatori foliari. Este important sa se aleaga produsele potrivite in functie de nevoile specifice ale pomilor si de problemele identificate.
 • Respectarea instructiunilor de pe eticheta: Inainte de utilizare, este crucial sa se citeasca si sa se respecte cu strictete instructiunile de pe eticheta fiecarui produs utilizat pentru stropirea pomilor.
 • Stropirea in conditii meteorologice favorabile: Este recomandat sa se stropiasca pomii intr-o zi calma, fara vant, pentru a evita dispersarea produselor chimice in alte zone sau contaminarea altor culturi sau plante.
 • Stropirea uniforma a intregului pom: Pentru a asigura eficienta stropirii, este important sa se aplice produsul uniform pe toate partile pomului, inclusiv frunzele, ramurile si trunchiul.
 • Stropirea preventiva: Este recomandat sa se efectueze stropirea preventiva inainte ca bolile sau daunatorii sa devina o problema serioasa, pentru a preveni si controla eventualele infectii sau infestari.

Produse recomandate pentru stropirea pomilor primavara

Exista o varietate de produse disponibile pentru stropirea pomilor primavara, iar alegerea produselor potrivite depinde de problemele specifice ale pomilor si preferintele personale. Printre produsele recomandate se numara:

Fungicide Insecticide Fertilizatori foliari
Mancozeb Neem Oil Uree
Propiconazole Pyrethrin Azot
Captan Spinosad Fosfor

Este recomandat sa se consulte un specialist in ingrijirea pomilor pentru a obtine sfaturi personalizate si recomandari specifice pentru stropirea pomilor in gradina proprie.

Întrebări frecvente despre stropirea pomilor primăvara

 • Care este momentul optim pentru stropirea pomilor în primăvară?
 • Cât de importantă este identificarea corectă a problemelor specifice ale pomilor înainte de stropire?
 • Care sunt principalele produse recomandate pentru stropirea pomilor și în ce situații se utilizează fiecare?
 • Cum se poate asigura o stropire uniformă a întregului pom?
 • De ce este importantă respectarea strictă a instrucțiunilor de pe eticheta fiecărui produs utilizat?
 • Există riscuri asociate cu stropirea pomilor în condiții meteorologice nepotrivite?

Care este momentul optim pentru stropirea pomilor în primăvară?

Momentul optim pentru stropirea pomilor în primăvară variază în funcție de regiunea geografică și de speciile de pom. În general, este recomandat să se efectueze stropirea înainte ca mugurii să se deschidă complet și să înceapă activitatea de creștere intensă.

Cât de importantă este identificarea corectă a problemelor specifice ale pomilor înainte de stropire?

Identificarea corectă a problemelor specifice ale pomilor înainte de stropire este de o importanță crucială, deoarece permite selectarea produselor adecvate și dezvoltarea unei strategii eficiente de combatere a bolilor și daunătorilor.

Care sunt principalele produse recomandate pentru stropirea pomilor și în ce situații se utilizează fiecare?

Produsele recomandate pentru stropirea pomilor includ fungicidele pentru combaterea bolilor fungice, insecticidele pentru controlul dăunătorilor și fertilizatorii foliari pentru îmbunătățirea nutriției pomilor. Fiecare produs este utilizat în funcție de problemele specifice ale pomilor și de recomandările unui specialist în îngrijirea pomilor.

Cum se poate asigura o stropire uniformă a întregului pom?

Pentru a asigura o stropire uniformă a întregului pom, este important să se ajusteze corect echipamentul de stropit și să se aplice produsul în mod uniform pe toate părțile pomului, inclusiv frunzele, ramurile și trunchiul.

De ce este importantă respectarea strictă a instrucțiunilor de pe eticheta fiecărui produs utilizat?

Respectarea strictă a instrucțiunilor de pe eticheta fiecărui produs utilizat este esențială pentru asigurarea eficacității și siguranței stropirii. Instrucțiunile oferă informații importante despre dozare, frecvență și precauții specifice care trebuie luate în considerare pentru a evita daunele la plante sau riscurile pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.

Există riscuri asociate cu stropirea pomilor în condiții meteorologice nepotrivite?

Da, stropirea pomilor în condiții meteorologice nepotrivite poate crește riscul de disipare a produselor chimice în alte zone, contaminarea altor culturi sau plante și reducerea eficacității tratamentului. De aceea, este recomandat să se stropiască pomii într-o zi calmă, fără vânt, pentru a minimiza aceste riscuri.

Photo of author

Peryn

Lasă un comentariu